Akcja ratunkowa orlika krzykliwego znalezionego koło Nowej Sarzyny w dniu 31 lipca 2017 r.
Grzegorz Biały, nauczyciel Szkoły Podstawowej im. Prymasa Tysiąclecia w Woli Zarczyckiej, członek Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego w Krakowie oraz Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków.
W dniu 31 sierpnia 2017r. korzystając z pogody i umownego ostatniego dnia lęgowego koło godziny 14 wybrałem się nad San w okolicy Przychojca i Nowej Sarzyny w celu wykonania badań do Atlasu Ptaków Lęgowych i Zimujących dla Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego w Krakowie. Zaraz po zjechaniu z drogi głównej w kierunku rzeki zauważyłem dużego ptaka który stał na środku zaoranego pola. Z daleka było widać że ma problemy z lotem. Wykorzystując koc który wożę w samochodzie złapałem orlika krzykliwego. Po oględzinach stwierdziłem że ptak jest zaobrączkowany i w kiepskiej kondycji. Zawiozłem go do weterynarza w Nowej Sarzynie. Po drodze zgłosiłem zdarzenie w Urzędzie Miasta i Gminy w Nowej Sarzynie, oraz uzyskałem zgodę na transport ptaka do przemyskiego Ośrodka Rehabilitacji Zwierząt Chronionych. Transportem zajął się fachowo lekarz weterynarii Jerzy Sulikowski. Po około 3 godzinach od znalezienia ptak był pod opieką specjalistów w Przemyślu.
Z informacji zwrotnej ze Stacji Ornitologicznej w Gdańsku okazało się że orlik krzykliwy został zaobrączkowany jako pisklę 21 lipca 2015 r. koło Biłgoraja na Lubelszczyźnie.
Orlik krzykliwy (Clanga pomarina) jest ptakiem drapieżnym należącym do grupy orłów (Aquila i in.) znacznie większy od pospolitego myszołowa. Rozpiętość skrzydeł dorosłej samicy dochodzi do 160 cm, a długość ciała około 65 cm. Liczebność tego gatunku oceniana jest na 13-16 tys. par, z czego ponad 80% skoncentrowane jest na terenie Białorusi, Rumunii, Łotwy, Polski i Litwy.
Według najnowszych danych Komitetu Ochrony Orłów w Polsce jest ponad 2000 par lęgowych. Jedna z liczniejszych populacji tego gatunku występuje na Podkarpaciu, głównie w Bieszczadach i Beskidzie Niskim. Gatunek objęty w Polsce ochroną ścisłą. Przy gniazdach wyznacza się strefy ochronne. Zamieszczony w Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt oraz Załączniku I Dyrektywy Ptasiej. Krajowa populacja wykazuje niewielki wzrost liczebności i rozszerzanie areału lęgowego.
Orlik krzykliwy jest gatunkiem wędrownym i przeciętnie 6 miesięcy spędza na przelotach oraz
zimowiskach położonych w środkowej i południowej Afryce. Przystępuje do rozrodu w wieku 4-5 lat
(rzadko 3). Zniesienia złożone są najczęściej z 2 jaj, ale odchowuje się prawie zawsze tylko jedno pisklę
(słabsze ginie w pierwszych dniach życia – kainizm). Młode odlatują na zimowiska z rodzicami, ale jak
dowodzą badania telemetryczne później migrują niezależnie. Ciekawostką jest również fakt, że ptaki
jednej pary zimujące w Afryce czasami oddalone są od siebie setki kilometrów, a spotykają się dopiero
na terenach lęgowych gdzie wspólnie przystępują do rozrodu.